top of page
Skribentens bildMikaela Lindman

Bitande kyla och hålla värmen

Kylan håller i sig runt om i Sverige, vi människor klär på oss lager på lager för att inte frysa. Men hur är det för våra hundar? Hur kan vi hjälpa dem att hålla värmen? Nedan finner du lite tips och råd på av du kan göra för att underlätta för din hund.



Som hundfysioterapeut vet jag hur hundens muskler och leder fungerar i kyla. Hur kroppen reagerar och vad hunden behöver göra för att använda sin energi för att hålla sig varm.

Jag själv har tre hundar, för visso polarhundar men även de har stunder där de fryser. Mina två äldsta har tjock underpäls och där brukar det oftast visa sig i tassarna om de fryser. Sen har vi den yngsta av dem, Grim, som är en Alaskan husky och har inte samma tjocka päls som de andra. Han har många saker emot han när det kommer till bitande kyla. Det första är hans tunna päls, inte mycket till underull där inte. Sen har vi hans energi, han är ung vilket gör att han är igång hela tiden. Så hans energi läggs på två ställen, hålla sig varm och för att vara igång hela tiden. Vilket gör att hans energi tar slut fortare och måste fyllas på oftare.


Häng med och lär dig lite olika tips på hur du kan hålla din hund varm i vinter.


Tips 1 - Mat

Hunden får sin energi genom sin mat. Ska din hund vistas en längre tid utomhus eller kanske bor i hundgård på dagarna, behöver den mer energi för att hålla sin kropp varm. Att ge den ett extra litet mål mat eller snacks under dagen ger mer energi. För de hundar som vistas längre tid utomhus kan man tillsätta mer fett i fodergivan eller byta foder till ett som har högre fettinnehåll. (se bara till att du inte ger för mycket så det går åt andra hållet ;) )


Till min Grim så tillsätter jag extra fett under de veckor vi har kallt och ibland även ger han mer mat under dagen.


Tips 2 - Täcke


För att hjälpa hunden att hålla värmen så kan vi sätta på dem ett täcke. Tänk på att ha ett täcke anpassat för din hund och att den täcker de stora muskelgrupperna. Gärna en bit upp på halsen, ned över ryggen till en bit över rumpan. Den ska gärna gå ner en bit på bogen och låren med. ( se bild )


Givetvis så har vi alla olika individer och inte alla behöver ha täcke på sig. Välj ett täcke för din hunds kropp och ändamål.


Tips 3 - Hundsockar/skor


Köldkramp i trampdynorna är nog det vanligaste när det är kallt ute. Hunden lyfter på tassarna och vill inte sätta ner dem. Att sätta på hundsockar eller skor hjälper att ge dem ett skydd mellan tassen och den kalla ytan.


Tänk på att ha rätt storlek på din hunds tassar. Vissa hundar har större framtassar mot baktassar så man kan behöva ha två olika storlekar.


När du ska köpa hundsockar eller skor se till att hunden har plats för sin tass och lite till.

Jag brukar ta hundens tass, trycka ner den mot golvet så tårna är lite utspretade och sen mäter jag från ena kanten till den andra. För att sen gardera mig så lägger jag på 1 cm på måttet jag fick. Varför jag lägger till 1 cm är för att hunden spretar med sina tår på olika sätt i sin gång och har då fri tillgång när den rör sig.


Tips 4 - Smörja tassarna


Torra trampdynor och sprickor som gör ont är något som händer då och då. Kosttillskott som man tillsätter i maten hjälper till invärtes men en tassalva som inte innehåller vatten utvärtes ger det bästa skyddet.

För vissa hundar räcker det att smörja in med en fet salva istället för hundsockar.


Själv brukar jag smörja in tassarna med en fet salva (tillverkar egen) och sen på med sockar innan promenaden. Salvan får då chans att smörja medan man tar promenaden. Går även att smörja på salvan på kvällen och låta en socka sitta på ca 10 min så den går in i huden och hunden låter bli att slicka av den.


Med lite hjälpmedel underlättar vi för våra hundar att klara av vardagen i kylan!


För att sammanfatta så kan vi behöva ge mer energi under dagen, ett täcke när aktivitetsnivån är lägre utomhus och se över tassarna så de är mjuka och hela.


Å du glöm inte att även se till att du har kläder efter väder, får i dig vätska och även energi nu när det är kallt.


Håll er varma nu så ses vi snart igen!


Mikaela Lindman

Hundfysioterapeut




40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hundmassage

Comentarios


bottom of page